Leden login

Recepten hoekje

Muffins met blauwe bessen

 

Een lekker en gezond tussendoortje voor ontbijt, op school, tijdens je werk of als traktatie. Dit recept uit het boek een beetje minder kalium en zout houdt rekening met kaliummedicatie.

Wil je het zonder kaliummedicatie maken? Vervang dan de kaliummedicatie door dezelfde hoeveelheid meel. Voor dit recept geldt dan dus 120 gram meel in plaats van 120 gram kaliummedicatie. Natuurlijk kun je bij dit recept ook kiezen voor andere fruitsoorten dan blauwe bessen.

Je hebt nodig voor vier personen

  • 150 gr volkorenmeel + 120 gr kaliummedicatie
    Of (als je geen kaliummedicatie hebt): 270 gr. volkorenmeel
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • theelepel kaneel
  • 150 ml (plantaardige) yoghurt
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 100-150 ml (plantaardige) melk
  • 75 ml olijfolie
  • 3 eieren
  • 75 gr pecannoten
  • 150 gr blauwe bessen

€ 0,70 per persoon

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een muffinbakblik of cupcake papieren vormpjes. Vet het muffinbakblik in.
  • Roer het meel en eventueel de kaliummedicatie in een kom door elkaar.
  • Voeg het bakpoeder en de kaneel toe en roer door.
  • Meng in een andere kom de yoghurt, appelmoes en 100 ml van de melk.
  • Voeg hier het meelmengsel aan toe en roer alles goed door elkaar met een spatel of lepel.
  • Voeg de olijfolie toe en meng nog eens door.
  • Voeg de eieren één voor één toe en meng het geheel tot een glad beslag. Is het beslag erg dik? Voeg dan nog, in kleine scheuten, de rest van de melk toe.
  • Houd een klein handje pecannoten en blauwe bessen apart voor de topping. Hak de rest van de pecannoten grof. Schep de pecannoten en blauwe bessen door het beslag.
  • Schep het muffinbeslag in de vormpjes, vul ze tot aan de rand.
  • Strooi de apart gehouden pecannoten en blauwe
  • bessen over de muffins.
    Bak de muffins af in ongeveer 20 minuten.

Houdbaarheid

De muffins zijn in een afgesloten trommel in de koelkast ongeveer drie dagen houdbaar. Luchtdicht (vacuüm) verpakt, zijn ze drie maanden houdbaar in de vriezer.

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:

  • 180 kcal energie
  • 4,5 gr eiwit
  • 0,38 gr zout
  • 10 gr kaliummedicatie
  • 144 mg fosfaat

(budget)Tips

  • Maak je dit recept buiten het seizoen om? Kies dan voor blauwe bessen uit de vriezer.
  • Kijk eens in je voorraadkast wat voor noten je zoal in huis hebt. Als alternatief voor pecannoten kun je namelijk vele andere notensoorten kiezen. De muffins smaken wel extra lekker als je noten gebruikt die een knapperige bite hebben.
  • Wist je dat plantaardige melk of yoghurt duurder zijn dan dierlijke melk of yoghurt?

Receptenboekje Themadag Voeding & Dieet 2016, voor download klik HIER

Gemberbavarois met stoofperen

Deze bavarois is heel zacht en fris van smaak en toch pittig door de stemgember. Je kunt het toetje met volle melk en aardbeien maken. Maar ik vervang deze door amandelmelk en stoofperen. In amandelmelk zit namelijk minder eiwit dan in koemelk. Aardbeien zijn nu erg duur, omdat het nog geen aardbeienseizoen is.

Je hebt nodig voor vier personen

  • 3 eierdooiers
  • 35 gr suiker
  • 250 ml amandelmelk
  • 6 gr gelatine = 3 of 4 gelatineblaadjes
  • 80 ml gembernat                                                 
  • 120 ml slagroom
  • 6 stukjes stemgember

Stemgember is afkomstig van jonge gemberwortels en bevat geen vezels in tegenstelling tot gewone gember, wordt ook wel bakgember genoemd, te koop in een potje op siroop bij supermarkten.

Voor de garnering:

4-8 stoofperen

Bereiding

Doe de drie eierdooiers in een kom. Klop deze met de suiker tot een luchtig mengsel. Verwarm de melk in een pan en schenk er daarna het eiermengsel bij. Zet de pan weer op het vuur en laat het geheel onder voortdurend kloppen dik worden. (LET OP: laat het mengsel niet aan de kook komen, want dan gaat het schiften.)

Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Klop de slagroom tot halve dikte en hak de gemberblokjes uit het potje fijn en klein. Voeg de gelatine en het gembernat uit het potje met gember bij het mengsel in de pan. Vul de gootsteen met (ijs)koud water. Haal dan de pan van het vuur en laat deze goed afkoelen in de gootsteen en roer de inhoud af en toe door.

Wanneer het mengsel helemaal is afgekoeld en lobbig begint te worden, roer dan voorzichtig de half geslagen slagroom met gemberblokjes erdoor. Giet het mengsel in bijvoorbeeld een taart- of tulbandvorm en laat het opstijven in de koelkast. Blijft het nog vloeibaar? Laat het dan één tot drie uur opstijven in de vriezer.

Kijk tussentijds of de bavarois de gewenste dikte heeft, ook wel ‘lobbig’ genoemd. Stort de pudding voorzichtig uit op een groot bord of snijplank. Leg dan de stoofperen in het midden of erbij, giet sap daarvan op je gemberbavarois.

TIP
Stoofperen kun je makkelijk zelf maken door ze te koken in bessensap, met smaakmakers als kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel (kook en stoof de peren in circa anderhalf uur klaar).

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:

  • 285 kcal energie
  • 15 gr vet
  • 8,5 gr verzadigd vet
  • 7,5 gr eiwit
  • 29 gr koolhydraten
  • 0,25 gr zout
  • 117 mg kalium
  • 144 mg fosfaat

Voedingsstoffen per twee stoofperen:

  • 178 kcal
  • 42 gr koolhydraten
  • 3,5 gr vezels
  • 288 mg kalium
  • 30 mg fosfaat

Budgettips

De prijs voor dit recept is per persoon €3,10.

Extra tips om de kosten laag te houden:

  • Meestal is lang houdbare amandelmelk voordeliger dan andere amandelmelk.
  • Doe een deksel op de pan wanneer je de melk opwarmt. Dit scheelt gaskosten, doordat je minder warmte laat vervliegen.​​​

01-01-2024
Planning 2024
28-09-2024
Kookworkshop
04-10-2024
Workshop Glasfusen in Klarenbeek
25-10-2024
Niercafe
Bekijk de volledige agenda
21-09-2024
Nieuwe Keuzekaart in beeld: welke bloedvattoegang bij dialyse?
17-09-2024
Leiden Transplant Talks: Zorg dat uw buik niet met u op de loop gaat!
16-09-2024
Focus op opsporing en bewustwording tijdens de Week van de Nieren
12-09-2024
Nierschade, een onderbelicht probleem
Bekijk de volledige nieuws
Copyright Zomer Business 2012 - 2024    -    Deze website is mogelijk gemaakt door DigiConcept