AGENDA

02-03-2019
NVN Activiteit voor jonge mensen met een nierziekte (18-35 jaar)
14-03-2019
*NVS* World Kidney Day in Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
21-03-2019
*NVS* Workshop Magnesium in het Rijnstate ziekenhuis
23-03-2019
*NVS* Algemene Leden Vergadering (ALV)
Bekijk de volledige agenda


MAGAZINE

NIEUWS

Nieren.nl één platform voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen | 18-04-2018
Nieren.nl één platform voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) introduceren nieren.nl. Eén unieke online omgeving voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen. Op nieren.nl kunnen bezoekers betrouwbare informatie vinden over nierschade en over het leven met een nieraandoening. En is onderling contact mogelijk in een veilige online omgeving. Betrouwbare informatie helpt nierpatiënten om een goede keuze te maken in hun behandeling en biedt steun in het dagelijkse leven met een nierziekte. Hans Bart, directeur NVN: “Voor een groeiende groep patiënten is online contact met ervaringsdeskundigen waardevol. Contact met andere mensen met een(zelfde) nierziekte levert begrip, herkenning, erkenning en kennis op.” Vanuit deze inzichten hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland hun krachten gebundeld en gezamenlijk, in co-creatie met een panel van patiënten, hun naasten én zorgverleners nieren.nl ontwikkeld.   Erik Gerritsen, secretaris-generaal ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de start van nieren.nl: "De co-creatie met patiënten en de samenwerking binnen nieren.nl zijn een voorbeeld voor patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen. Ik ben er van overtuigd dat nieren.nl daardoor voldoet aan een belangrijke behoefte en de positie van de patiënt en zijn naasten versterkt. En hiermee een mooie bijdrage levert aan het Nederlandse zorgecosysteem."     Betrouwbare actuele informatie Het platform heeft een bibliotheek met meer dan 600 artikelen. Een eigen redactie verzamelt, selecteert en redigeert alle informatie zorgvuldig. En werkt continu aan actuele toevoegingen. Ze werken hierin nauw samen met ervaringsdeskundigen en zorgverleners zoals artsen, verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers.   Ervaring delen Nieren.nl is ook een community waar nierpatiënten en naasten elkaar kunnen ontmoeten in een beveiligde omgeving. Op basis van profielkenmerken die de deelnemers invullen, krijgen zij informatiesuggesties, kan men elkaar makkelijker vinden en kan nieren.nl relevante informatie aanbieden.   Rijke informatiebron zorgverleners Nieren.nl is ook voor zorgverleners van grote betekenis. “Zij krijgen er een rijke bron van betrouwbare en actuele informatie bij, waar ze patiënten naar kunnen verwijzen. Wij vragen zorgverleners actief deel te nemen aan de community om zo een bijdrage te leveren aan kennisvergroting en interactie. Om hiermee een antwoord te geven op de vele vragen die bij patiënten leven", aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting.  
Nederland een stukje zoutbewuster | 29-03-2018

100 restaurants ontvingen ruim 3500 gasten tijdens Nierstichting Restaurant Driedaagse

100 restaurants ontvingen ruim 3500 gasten tijdens de succesvolle eerste landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse die 6 t/m 8 maart plaatsvond. Het belang om minder zout te eten was wekenlang een prominent onderwerp in de landelijke en regionale media. Tom van Oostrom, directeur Nierstichting: “We hebben het belang van minder zout eten tijdens deze eerste editie goed voor het voetlicht kunnen brengen. De eerste stappen zijn gezet en wat ons betreft is dit is nog maar het begin! We zijn ontzettend blij met het grote draagvlak bij restaurants en het publiek en gaan de Driedaagse de komende jaren verder uitbreiden!”

 

Minder zout letterlijk op de kaart

De Nierstichting Restaurant Driedaagse heeft de consument in Nederland een beetje zoutbewuster gemaakt. Zo stond minder zout bij 100 toprestaurants letterlijk op de kaart en heeft het event bijgedragen aan de nodige inspiratie en motivatie binnen de horecabranche, levensmiddelenindustrie en de politiek. Dit werd nog eens bevestigd tijdens de aftrap van de Driedaagse in Nieuwspoort met een Zoutbewust Diner waar verschillende vertegenwoordigers met elkaar het gesprek aangingen. Aanwezigen waren het erover eens: het is belangrijk dat er minder zout komt in bewerkt voedsel, zoals vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014). Ambities en tempo van de voedingsindustrie zijn echter onvoldoende om de gestelde ambities voor 2020 te halen, zoals ook staatssecretaris Blokhuis constateerde. De goodwill is er, wél is nu een intensievere aanpak van zoutreductie noodzakelijk.

 

Minder zout en pure smaken leeft

Met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) werden de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor minder zout. Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Wij zijn er trots op dat 100 restaurants meteen enthousiast waren en meededen. Zij zorgden ervoor dat ruim 3500gasten een zoutbewust diner konden eten. En lieten daarmee het Nederlandse publiek proeven hoe lekker eten met minder zout smaakt! We gaan ervoor dat er in 2019 nog meer restaurants meedoen aan de Driedaagse!”

Ook het reserveringsplatform Resengo is zeer tevreden over de resultaten van de eerste landelijke editie. Matthijs Pet: “We kijken uit naar 2019 met nog meer deelnemende restaurants en grotere diversiteit in aanbod. De Nierstichting Restaurant Driedaagse is een bijzonder mooi event waarbij het gaat om de  inzet van het ambacht van de restaurateur en de kwaliteit van het eten.

De aandacht voor alternatieven voor zout zijn binnen de horeca duidelijk merkbaar stelt Scelta Mushrooms. “Steeds meer restaurants zijn niet langer aan het experimenteren maar voegen Scelta Taste Accelerator toe aan hun gerechten. Dit geldt ook voor cateraars. Zij spelen in op de trend gezonde voeding voor  opdrachtgevers waaronder bedrijven en onderwijsinstellingen.

Vitam bedrijfscateraar beaamt een duidelijke toename van bewustwording bij zowel de gasten als de eigen medewerkers. “Onze gasten hebben hier heel leuk op gereageerd.  Als wij bereikt hebben dat ze thuis minder zout eten en het verhaal doorvertellen dan zijn wij al blij. Onze koks vonden het ook fantastisch want zoutbewuster koken doet een beroep op hun creativiteit. Ze zien het als een uitdaging om de gasten te verleiden tot zoutbewust en lekker eten”.

 

Terugkerend evenement

De Nierstichting Restaurant driedaagse wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Op 12, 13 en 14 maart 2019 vindt de tweede landelijke editie plaats. Dankzij gerenommeerde partners en restaurants was het dit jaar een groot succes! De komende jaren hopen we samen met nog meer restaurants en partners een nog breder publiek aan te spreken en bewust te maken. Dit is belangrijk want mensen moeten ook thuis gezond eten en met een normaal eetpatroon kunnen voldoen aan de norm van maximaal 6 gram zout per dag. Als we ons allen hieraan houden, voorkomt dat naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade over een periode van 10 jaar.

 

Over Nierstichting Restaurant Driedaagse

Op 6, 7 en 8 maart vond de eerste landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats. Toprestaurants in heel Nederland serveerden een tasting menu met aandacht voor pure smaken en minder zout voor lunch of diner. Dit event is gedragen door gerenommeerde partners en culinaire prominenten. De Nierstichting bedankt alle deelnemende restaurants, KHN, Resengo, Scelta Mushrooms BV, Actify, Vitam, ‘culinaire ambassadeurs’ SVH Meesterkok Menno Post, SVH meesterchef Wilco Berends (de Nederlanden), chefkok Marco Karelse (Villa La Ruche), Chefkok Ferry van Houten (Het Bosch), Chefkok Danny Rijs (Vlaar), leden JRE, Euro-Toques, Twente Culinair, Nierstichting ambassadeur Rudolph van Veen, Gerjan Navis, internist-nefroloog en hoogleraar Experimentele Nefrologie en Nieuwspoort.

Slaapapneu en uw nieren | 11-03-2018
Verstoorde slaap is slecht voor uw nieren
De diepe slaapfase is cruciaal voor het herstel tijdens de nacht. Juist deze fase ontbreekt bij onbehandelde of niet goed ingestelde apneu patiënten. Dit kan leidentot o.a. spierpijnen, ochtendhoofdpijn, nachtelijke transpireren, diabetes,hypertensie, dik worden, veel nachtelijk plassen en nierschade.
Mensen met apneu hebben door anatomie al vernauwde bovenste luchtwegen.
Tijdens de slaap ontspant het lichaam, verslappen alle spieren, klapt de luchtpijp dicht. Apneu verergert door zwaarlijvigheid. Een dikke nek is een risicofactor.
Bovendien heeft een zwaarlijvige patiënt een kleiner ademvolume. Slaapapneu (obstructief slaap apneu syndroom of OSAS) komt bij ongeveer van 2% tot 5% van de bevolking voor. Bij zwaarlijvige personen klimt het aandeel apneu patiënten op tot boven de 30% en bij zeer zwaarlijvige patiënten worden cijfers boven 50% bereikt. Apneu is daarom een factor om rekening mee te houden; zeker als die slaapstoornis nierschade veroorzaakt.
De apneupatiënt spant zijn spieren aan bij elke ademstop. Na zo’n arousal ontstaat meestal even een snelle oppervlakkige ademhaling en een toename van hartritme. De spieren komen als gevolg van die paniekreactie niet tot rust. Hoewel verschillende oorzaken hiervoor kunnen bestaan, kunnen deze spierpijnen overdag het gevolg zijn van apneu. Maar er gebeurt meer door structureel verstoorde slaap.
 
 
 
Hypercapnie
Verstoorde zuurstofsaturatie heet in vakjargon koolzuurstapeling. Door de verstoorde ademhaling daalt het zuurstofgehalte in het bloed: hierdoor ontstaat hypercapnie (een te hoog koolzuurgehalte van het bloed). Parallel daaraan daalt de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Die zuurstofdaling zorgt ervoor dat het systeem
dat de bloeddruk reguleert (renine-angiotensine-aldosteronsysteem) overactief wordt, waardoor de bloeddruk stijgt. Het is geen geheim, dat dit op de lange termijn negatieve gevolgen voor de nieren heeft. Hoe ernstiger de ademhalingsproblemen, hoe groter het risico op nierproblemen. Ochtendhoofdpijn ontstaat door de vele wekreacties en het ontbreken van diepe slaap en door vochtverlies door het nachtelijk plassen. Door de constante aanpassingen van het lichaam om te overleven, leidt dit op den duur tot orgaanschade. De eerste organen die aangedaan raken zijn het brein, hart en de nieren. Nachtelijk plassen komt door het ontbreken van voldoende antidiuretisch hormoon (ADH) als men geen diepe, herstellende slaap heeft. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat de nieren in ruststand gaan. Als dat hormoon niet wordt afgegeven dan gaat de urineproductie door. Door de ontbrekende rust, worden ook andere hormonen niet voldoende aangemaakt, blijft ook de bloeddruk te hoog en krijgen de nieren geen rust.
 
 
Onvoldoende herstelslaap
De hypofyse is een klein orgaantje dat als het ware in een zakje onderaan de hersenen hangt. Het maakt zelf hormonen en aansturende hormonen voor de schildklier en bijschildklieren, de bijnieren, de alvleesklier, de eierstokken bij de vrouw en de zaadballen bij de man. Bij voldoende herstelslaap stuurt de hypofyse
al deze organen goed aan, maar bij onvoldoende herstelslaap en/of schade aan de hypofyse door zuurstofgebrek, kan die aansturing verstoord raken. Slaapapneu verstoort de regulerende werking van de hypofyse. Vroeger dacht men dat de hypofysewerking verstoord kon worden door een ernstig bloedverlies
(hypovolemische shock) of een tumor, nu weet men dat jarenlang zuurstofgebrek door apneu ook die schade aan kan richten. De aansturende hormonen voor de organen worden dan niet meer of te weinig aanmaakt.
 
 
Schildklier
De schildklier speelt als thermostaat van het lichaam 
ook een belangrijke rol. De temperatuur wordt door de schildklier geregeld en die geeft dit door aan het warmtecentrum in de hersenen. Maar als er geen
diepe slaapfase tijdens de nacht komt, gaat de schildklier niet over tot temperatuurverlaging. Het gevolg: transpireren en aanmaak van activerende schildklierhormoon. Er is een duidelijk verband tussen slaapstoornissen zoals apneu, een trage schildklier en nierfalen.
Om de schildklier goed te laten werken is thyroïd stimulerend hormoon (TSH)
nodig: een hormoon dat door de hypofyse wordt gemaakt om de schildklier aan
te zetten tot het maken van schildklierhormoon. Hierboven stelden we al vast dat juist de hypofyse door apneu niet meer optimaal werkt. De hormoonhuishouding wordt nog wel aangestuurd, maar niet voldoende om de hele dag door te komen.
Die vertraagde werking van de schildklier heet hypothyreoïdie. Patiënten met
hypothyreoïdie tonen zich vermoeid, komen aan zonder te veel te eten, en hebben het vaak koud. De behandeling bestaat uit het toedienen van een synthetisch schildklierhormoon. Maar als de onderliggend oorzaak slaapapneu is, is zo’n medicinale besturing welbeschouwd dweilen met de kraan open. Door
medicinale behandeling worden ziektevrije jaren toegevoegd aan het leven van de patiënt, maar uiteindelijk stapelen de problemen zich op.
 
 
Bijnieren


In de bijnierschors worden de hormonen aldosteron en cortisol aangemaakt. Aldosteron regelt o.a. het water en zoutgehalte in het lichaam en reguleert zodoende mede de bloeddruk. Het gevolg van een verstoorde
hormoonaanmaak is een hoge bloeddruk, met schadelijke gevolge voor o.m.
de nieren. Slaaptekort maakt de lichaamscellen ook minder gevoelig voor
insuline (insulineresistentie) en laat zo het suikergehalte in het bloed oplopen.
 
 
Obesitas is gevolg
Een groot aantal apneu patiënten voert voortdurende strijd met overgewicht.
Degenen die als tiener overgewicht hadden, hebben 3 keer zo kans te moeten
later te moeten dialyseren vanwege nierziekten dan leeftijdsgenoten zonder
 
overgewicht. Nierziektes komen zelfs 7 keer zo vaak voor bij obese mensen.
Zwaarlijvigheid is ook een uitlokkende factor voor slaapapneu. Door een
gestoorde slaap ontstaan weer stoornissen in de stofwisseling. Patiënten met zwaarlijvigheid en slaapapneu komen op die manier in een spagaat: ze combineren twee oorzaken van hun verstoorde stofwisseling. Hun energiehuishouding is structureel ontregeld. Adrenaline maakt de energiedrager glucose vrij beschikbaar. Dit ligt opgestapeld in de vorm van glycogeen in de lever, spieren en vetcellen. Het hormoon insuline haalt de deur van het slot zodat lichaamscellen glucose uit de bloedbaan kunnen nemen. Voortdurende slaapverstoring levert een extra prikkeling aan adrenaline. De hersen-bijnier-as wordt gestimuleerd, wat resulteert in extra aanmaak van adrenaline. Door de bijnieren wordt cortisone vrijgegeven. En dat heeft het effect
stijging van het glucosegehalte.
Slaapapneu vermindert ook de gevoeligheid voor leptine, een hormoon dat geproduceerd door de vetcellen. Normaal geeft een verhoogd leptine-gehalte een eetlustvermindering. Maar door het ontbreken van een goede nachtrust, werkt het lichaam 24 uur rond en blijft men eten. Leptine blijkt maar het topje van de ijsberg te zijn. Ook het hormoon ghreline, dat de eetlust stimuleert, is in te grote hoeveelheden aanwezig bij patiënten met apneu. Slaapapneu verergert dus direct overgewicht en bezorgt de apneu patiënt een voortdurend te hoog glucosegehalte in het bloed.
 
 
Bloeddruk en diabetes
Door het slaaptekort raken de hormonen uit balans, 
waardoor ook de normale eetpatronen veranderen. Vaak wordt het
ontbijt overgeslagen en gebruikt men meer koolhydraten en vetten. Bovendien bestaat weinig neiging bij apneu patiënten tot lichamelijke inspanning. Men is immers al moe opgestaan. Niet goed slapen heeft
hierdoor ook consequenties voor het al of niet kunnen afvallen. Als je niet voldoende diepe slaap doormaakt, blijven de organen gewoon doorwerken en krijgt ook de spijsvertering geen rust. Slaaptekort kan hierdoor insulineresistentie en suikerziekte doen ontstaan. Bij gezonde personen deed een slaaponderbreking van niet meer dan 24 uur de insulinegevoeligheid afnemen. De verhoogde insulineresistentie geeft bij apneu patiënten afgezien van een verhoogde bloeddruk met gevolgen voor de nieren, een toenemend risico op hart en vaatziekten.
Door de verstoorde vet/suiker stofwisseling, ontstaat vetopslag, waartegen niet valt op te lijnen. Obesitas is dus een vanzelfsprekend gevolg van apneu; al bij 6 uur slaap per nacht heeft een apneupatiënt sterk verhoogde kans op dik worden. Bij elk uur minder herstellende slaap neemt de kans op zwaarlijvigheid toe. Slaapapneu vergroot de kans op diabetes type 2 met maar liefst 3,5. Na goede apneubehandeling blijkt dat dit omkeerbaar is. Elk uur meer slaap, betekent daling Pagina 12 NVS nieuws 20ste Jaargang nr. 96
van het BMI en minder gevoeligheid voor diabetes-2. Daarom is het belangrijk dat bij patiënten met diabetes-2 en beginnende nierschade ook de werking van de schildklier gecontroleerd wordt. Of het
behandelen van de trage schildklier de schade aan de nieren voorkomt, moet nog worden onderzocht.
 
 
Co morbiditeit
Slaapapneu gaat in 40% samen met diabetes-2. De helft van de mensen met diabetes- 2 (de meest voorkomende vorm van diabetes) heeft last van een slaapstoornis, waarvan slaapapneu de belangrijkste is. Nefropathie komt voor bij 1 op de 3 mensen met diabetes. We dachten vroeger dat obesitas een indirecte oorzaak van nierfalen was, omdat overgewicht de bloeddruk opdrijft en daarmee het risico op diabetes verhoogt; een aandoening die de nieren beschadigt. Uit later onderzoek bleek dat ook als de deelnemers met diabetes uitgesloten werden, het verband tussen overgewicht en nierschade blijft bestaan. Een te hoog lichaamsgewicht dus ook een direct gevaar voor de nieren en vergroot de kans op apneu. En als we uitgaan van apneu: Behandeling van slaapapneu helpt bloeddruk, insulineresistentie en zwaarlijvigheid
te verminderen.
 
Bijdrage van A. van Veen / Apneuvereniging
 
Op 3 mei houdt de NVS een informatie-avond over slaapapneu. Dezevindt plaats in het auditorium van het Deventer Ziekenhuis. Het programma vindt u in onze agenda en opgeven kan via deze LINK.
Culinaire top brengt ongezouten waarheid in Nieuwspoort | 06-03-2018

 

Aftrap eerste landelijke editie Nierstichting Restaurant Driedaagse een feit

image

Vandaag is de eerste landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse van start gegaan. Om meer aandacht te vragen voor dit nieuwe evenement om minder zoutgebruik te stimuleren, nam de culinaire top van Nederland vanavond de keuken over van Nieuwspoort, het hart van Den Haag. SVH Meesterkok Menno Post, Wilco Berends van sterrenrestaurant De Nederlanden en Marko Karelse van restaurant Villa la Ruche serveerden een zoutbewust menu aan Tweede Kamerleden, topambtenaren van het ministerie van VWS, vertegenwoordigers uit de horeca- en voedingsmiddelensector, journalisten en wetenschappers en lieten hen proeven hoe smaakvol minder zout eten is. De Nierstichting Restaurant Driedaagse wordt vertegenwoordigd door 100 toprestaurants door het hele land en vindt plaats op 6, 7 en 8 maart.

 

Minder zout op de kaart

De ongezouten waarheid: 85 procent van de Nederlanders krijgt teveel zout binnen. En teveel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. 80 procent van het zout zit in producten die we in de supermarkt kopen. Om minder zout in voedingsmiddelen te realiseren heeft VWS met de voedingsindustrie in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling opgesteld. In 2020 moet je met een normaal eetpatroon kunnen voldoen aan de norm van maximaal 6 gram zout per dag. Sinds 2014 heeft echter nauwelijks zoutreductie plaatsgevonden. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Met dit diner in Nieuwspoort met als thema ‘Proef de ongezouten waarheid’ zetten we minder zout op de politieke kaart. Wij hebben vooral het gesprek gevoerd over de noodzaak van minder zout in ons eten. Terecht stelde staatssecretaris Blokhuis in zijn brief van december 2017 de vraag of de gestelde ambities in het huidige tempo wel worden gehaald en dat er stevig op moet worden ingezet om de ambities wél te realiseren.”

 

Culinaire inspiratie bij toprestaurants

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is vooral bedoeld om het publiek te inspireren om zoutbewust te gaan eten en te genieten van een unieke culinaire ervaring bij de gastronomische top van Nederland. Marko Karelse, chef-kok Villa La Ruche, licht toe: “Ik doe mee omdat ik gasten ‘ongezouten’ wil laten genieten van lekker eten. Pure ingrediënten geven smaak, zout toevoegen is niet nodig.” Op www.restaurantdriedaagse.nl kan een 3- tot 5-gangen lunch of diner worden gereserveerd in één van de deelnemende restaurants.
 

Horecabranche omarmt initiatief

De horecabranche heeft het initiatief van de Nierstichting inmiddels breed omarmd. Naast 100 toprestaurants door het hele land als De Nederlanden, De Bokkedoorns, Basiliek, Vlaar en ’t Lansink steunen reserveringsplatform Resengo, VITAM, Actify en Scelta Mushrooms het initiatief. Ook KHN is als partner nauw betrokken.

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland: ““KHN heeft gezondheid hoog in het vandaal staan. Wij proberen horecaondernemers daarom te inspireren hoe ze de hoeveelheid zout in hun gerechten kunnen terugbrengen. Ik ben er trots op dat er tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse meer dan 100 restaurants mee doen en een zoutbewust menu serveren. Samen kunnen we het publiek laten ‘zien’ en proeven hoe lekker eten is met minder zout.”

 

De ongezouten waarheid

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is onderdeel van de campagne ‘De ongezouten waarheid’. Deze campagne helpt mensen bewust te maken van de gevolgen van een te hoge zoutconsumptie, inzicht te geven in hun eigen (hoge) zoutinname en ondersteunt bij het verminderen van de zoutinname. Speel bijvoorbeeld eens de zoutquiz en ontdek welke producten (veel) zout bevatten. Ook dagen we alle Nederlanders uit om vanaf 10 maart mee te doen aan onze tweeweekse Zoutchallenge.

 

De volgende editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse is 12,13 en 14 maart 2019.

Politiek stemt in met nieuwe donorwet | 13-02-2018
 

Doorbraak voor patiënt op wachtlijst donororgaan!

Politiek stemt in met nieuwe donorwet 

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel voor een ‘Actieve Donor Registratie’ (ADR) van Pia Dijkstra (D66). Dit betekent dat Nederland eindelijk een bétere donorwet krijgt. De samenwerkende gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen zijn heel erg blij met deze mijlpaal. Een succesvolle invoering van deze wet betekent dat patiënten straks minder lang op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Hiermee worden mensenlevens gered. Met dit besluit zet de politiek na jaren van discussie eindelijk de noodzakelijke stap naar een structurele verhoging van het aantal postmortale orgaantransplantaties. Steven is nierpatiënt en staat al 2,5 jaar op de wachtlijst: “Dankzij de nieuwe wet maak ik straks meer kans op een nieuwe nier en dus om mijn vrijheid terug te krijgen.”
 

Dank voor uw inzet!

Directeur Nierstichting Tom Oostrom: “Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororganen. Dit betekent echt een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst. Mede dankzij de niet-aflatende steun van alle betrokkenen en moed en enorme inzet van initiatiefneemster Pia Dijkstra krijgen honderden patiënten eerder hun leven en hun vrijheid terug.”
 

Wens vastleggen

Met de invoering van de nieuwe donorwet worden mensen geactiveerd hun eigen wens vast te leggen in het donorregister. De nieuwe donorwet zorgt voor meer meer registraties en vooral meer duidelijkheid voor nabestaanden bij overlijden van een dierbare. Voor artsen betekent het een duidelijker uitgangssituatie voor het gesprek met nabestaanden.


Meer registraties

In het nieuwe systeem van orgaandonatie wordt straks elke Nederlander vanaf 18 jaar die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het Donorregister, geregistreerd als ‘geen bezwaar’. Iedereen wordt expliciet van registratie op de hoogte gebracht. De keuze kan elk moment worden herzien. Een Actief Donor Registratiesysteem verhoogt het aantal registraties en het aantal orgaandonoren, blijkt uit internationaal onderzoek in landen met zo'n systeem. De feitelijke invoering neemt nog enkele jaren in beslag, en wordt vooraf gegaan door een intensieve publiekscampagne. De gezamenlijke gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen werken graag mee aan het vorm en inhoud geven van deze campagne en de invoering van ADR. Juist ook met oog voor kwetsbare groepen als wilsonbekwamen en laaggeletterden. 

Patiënten bedanken de politiek

Nierstichting lanceert eerste landelijke Restaurant Driedaagse ‘Proef de ongezouten waarheid’ | 22-01-2018

Gastronomisch genieten bij toprestaurants op 6, 7 en 8 maart  

In aanloop naar World Kidney Day op 8 maart lanceert de Nierstichting op 6, 7 en 8 maart de eerste landelijke editie van de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Vanaf vandaag kunnen restaurantbezoekers reserveren op www.restaurantdriedaagse.nl voor dit nieuwe culinaire evenement, waar naar verwachting ruim 100 restaurants aan deelnemen. Met als thema ‘Proef de ongezouten waarheid’ wil de Nierstichting samen met toprestaurants door heel Nederland een breed publiek aanspreken en laten ontdekken hoe lekker en smaakvol eten met minder zout is.

Veel mensen weten wel dat te veel zout eten slecht is voor hun gezondheid maar slechts 20% denkt dat ze zelf te veel zout eten. De ongezouten waarheid is echter dat maar liefst 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Wij eten op jaarbasis per persoon gemiddeld een kilo zout te veel. 1,7 miljoen Nederlanders (circa 10% van de bevolking) hebben nierschade. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout eten helpt nierschade te voorkomen. De Nierstichting Restaurant Driedaagse is bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van minder zout eten. En om ze te laten ervaren hoe puur van smaak minder zout eten is.”

Samenwerking verschillende partners

Naast ondersteuning door het reserveringsplatform Resengo en Scelta Mushrooms is Koninklijke Horeca Nederland nauw betrokken bij de Restaurant Driedaagse.

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland: “KHN heeft gezondheid hoog in het vaandel staan. We willen onze leden en het publiek bewust maken dat teveel zout eten niet goed is voor de gezondheid. Wij inspireren horecaondernemers daarom hoe ze de hoeveelheid zout in hun gerechten kunnen terugbrengen en hun gasten kunnen laten ervaren hoe smaakvol en gezond dat is. De Nierstichting Restaurant Driedaagse is daar een uitstekende gelegenheid voor.”

Online reserveren bij gastronomische top

De Nierstichting Restaurant Driedaagse inspireert het publiek met een unieke culinaire ervaring bij de gastronomische top van Nederland. Topchefs zetten zout letterlijk op de kaart met het serveren van een zoutbewust tasting menu voor lunch of diner. Op www.restaurantdriedaagse.nl kan een 3- tot 5-gangen lunch of diner worden gereserveerd in één van de deelnemende restaurants waaronder De Bokkedoorns, Restaurant ’t Lansink, restaurant ONE, De Nederlanden en Het Bosch. 

Menno Post, chef-kok restaurant De Bokkedoorns (Overveen): “Dat eten alleen lekker is met zout moet je vooral met een korreltje zout nemen.”

Lars van Galen, chef-kok Restaurant ’t Lansink (Hengelo): “Het gaat om pure en heldere smaken die u vooral plezier moeten brengen!”

Edwin Soumang, chef-kok restaurant ONE (Roermond) : “Verse gevarieerde voeding is je beste medicijn, dus weet wat je eet!”

De ongezouten waarheid

De Nierstichting Restaurant Driedaagse is onderdeel van de campagne ‘De ongezouten waarheid’. Deze campagne helpt mensen bewust te maken van de gevaren van zout, inzicht te geven in hun eigen (hoge) zoutinname en ondersteunt bij het verminderen van de zoutinname. Speel bijvoorbeeld eens de zoutquiz en ontdek welke producten (veel) zout bevatten. Ook dagen we alle Nederlanders uit om mee te doen aan onze tweeweekse zoutchallenge.

Meer informatie en reserveren: www.restaurantdriedaagse.nl

Minder patiënten met chronische nierschade door verlaging zoutconsumptie | 17-01-2018

Minder patiënten met chronische nierschade door verlaging zoutconsumptie

Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Nierstichting. Niet eerder is de impact van een lagere zoutinname op nierschade berekend.

Te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Hoe groot de impact van zout op nierschade is, was echter nog niet eerder berekend. RIVM heeft nu aan de hand van modellen berekend dat er gezondheidsvoordelen bereikt kunnen worden wanneer Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 gram zout per dag, naar de aanbevolen maximale 6 gram zout per dag. Bijna 150.000 gevallen van nierschade kunnen over een periode van 10 jaar voorkomen worden en ook bijna 250 gevallen van nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Dit is van groot belang. Nierschade ontstaat namelijk ongemerkt, tegelijkertijd is de impact van nierschade groot.

Impact van nierschade

Nierschade vermindert de levensverwachting. Zo hebben mensen van 55 jaar met een matig verlaagde nierfunctie een verminderde levensverwachting van ongeveer 7 jaar, vergeleken met mensen die een normale nierfunctie hebben. Voor mensen van 55 jaar met ernstig verlaagde nierfunctie is de levensverwachting zelfs met ruim 12 jaar verminderd.

Nierschade is onomkeerbaar. Wanneer nieren voor minder dan 15 procent werken, spreken we over nierfalen. Dan is dialyse of een niertransplantatie nodig om in leven te blijven. De wachtlijst voor een donornier is zeer lang, er staan 650 mensen op de wachtlijst. De wachttijd voor een postmortale nier bedraagt bijna 3 jaar. Met ingrijpende gevolgen: meer dan 60 van de nierpatiënten op de wachtlijst overlijdt voordat er een nier beschikbaar is. Dialyse is geen leven, maar overleven. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven. Er zijn bovendien hoge kosten aan verbonden: zo’n 100.000 euro per patiënt per jaar.

De ongezouten waarheid

Nierschade heeft dus grote impact en is onomkeerbaar. Dit onderzoek laat zien dat je (verdere) nierschade kan helpen voorkomen door te letten op je zoutinname. Hoe? Nierstichting start vandaag met de campagne ‘De ongezouten waarheid’ om hierbij te helpen. We krijgen bijna allemaal teveel zout binnen. Maar dat heb je niet door, want 80% zit verwerkt in alledaagse producten. Rookworst, mosterd, kant-en-klare pastasaus. ‘De ongezouten waarheid’ helpt mensen bewust te maken van de gevaren van zout, inzicht te geven in hun eigen (hoge) zoutinname en ondersteunt bij het verminderen van de zoutinname. Daarnaast laten we proeven hoe puur van smaak minder zout eten is met de Nierstichting Restaurant driedaagse, lobbyen we voor minder zout in levensmiddelen en dagen we alle Nederlanders uit om mee te doen aan onze tweeweekse zoutchallenge. Wilt u meer weten, zie ongezoutenwaarheid.nl.  

 Lees hier meer over het RIVM onderzoek.NIEUWS

18-04-2018
Nieren.nl één platform voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen
29-03-2018
Nederland een stukje zoutbewuster
11-03-2018
Slaapapneu en uw nieren
06-03-2018
Culinaire top brengt ongezouten waarheid in Nieuwspoort
Bekijk het volledige nieuws
Copyright Zomer Business 2012 - 2019    -    Deze website is mogelijk gemaakt door DigiConcept