AGENDA

29-10-2021
Sluitingsdatum kopij NVS Nieuws
04-11-2021
Verspreiding NVS Nieuws
03-12-2021
Sinterklaasviering op dialyseafdelingen
11-12-2021
Kertbrunch
Bekijk de volledige agenda


MAGAZINE

NIEUWS

Minister De Jonge verwacht eerste zelftesten vanaf half april bij apotheken | 25-03-2021
Demissionair minister De Jonge (VWS) verwacht dat de eerste zelftesten vanaf half april geleidelijk beschikbaar komen in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat schrijft de bewindspersoon in een stand van zakenbrief aan de Tweede Kamer over de coronapandemie. Daarmee bouwt hij voort op een eerder bericht van zijn ministerie over de inzet van antigeensneltesten als zelftesten ‘vanaf april’. Twee fabrikanten hebben inmiddels een ontheffing gekregen voor het gebruik van sneltesten als zelftesten. Die mogen dus binnenkort worden aangeboden door onder meer apothekers.

Goede voorlichting bij zelftesten is volgens de minister van groot belang. Een groep van experts is door het ministerie gevraagd om met adviezen te komen over het gebruik van zelftesten. Het deskundigenpanel merkte op dat mensen zich risicovoller kunnen gedragen, en dat gebruikers van zo’n zelftest zelf verantwoordelijk worden voor het handelen bij een positieve testuitslag. Demissionair minister De Jonge wil daarover informatie laten opnemen in de bijsluiter. Ook via de website van de Rijksoverheid komt informatie beschikbaar over zelftesten. In de brief geeft de bewindspersoon aan dat hij gesprekken gaat voeren met apothekers om hun communicatie daarop aan te sluiten.

Momenteel worden sneltesten gebruikt onder verantwoordelijkheid van een arts. Om een sneltest ook als zelftest te gebruiken, gelden aanvullende eisen. Door zogeheten CE-ontheffingen mogen leveranciers nu ook sneltesten aanbieden als zelftesten.De eerste ontheffingen zijn verleend aan de fabrikanten Roche en Biosynex. Die mogen apothekers dus ook aanbieden. Zij zijn daarbij uiteraard wel afhankelijk van de productie en leveringen van fabrikanten. De eerste leveringen zullen verstrekt worden aan het onderwijs en aan werkgevers.

Op de website van de Rijksoverheid komt een overzicht beschikbaar van testen die een ontheffing hebben gekregen. Wanneer apothekers overgaan tot het aanbieden van sneltesten aan personeel of patiënten, dient deze test een CE-keurmerk te hebben en gevalideerd te zijn voor testen op COVID-19.NIEUWS

25-03-2021
Minister De Jonge verwacht eerste zelftesten vanaf half april bij apotheken
Bekijk het volledige nieuws
Copyright Zomer Business 2012 - 2021    -    Deze website is mogelijk gemaakt door DigiConcept